Ciepło? Gorąco? – orzeźwiający deser cytrusowo-jogurtowy z chia i jagodami kamczackim. Na podwieczorek, przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie.
Składniki:
- 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
- 4 łyżki chia
- skórka otarta z limonki (tylko zielona część)
- skórka starta z połowy pomarańczy
- cukier lub inne słodzidło do smaku lub bez
- galaretka cytrynowa
- jagody kamczackie do galaretki
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.
Jogurt wymieszać z chia, osłodzić, dodać skórkę pomarańczową i limonkową. Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi). Nie należy przekraczać 3 łyżeczek chia dziennie.
Inne desery w słoiczkach lub pucharkach:
3 thoughts on “Cytrusowy pudding chia z jagodami kamczackimi”