Szałwia hiszpańska (chia) to bardzo zdrowa roślina. Bogata zwłaszcza w kwasy omega 3, których zazwyczaj brakuje w naszej diecie*. Kilkakrotnie próbowałam zrobić deser z dodatkiem chia na mleku (roślinnym i zwierzęcym) i nic. Deser był ledwie zjadalny, ale przecież nie o to chodzi, deser powinien być smaczny i zachwycający. Szukałam dalej i znalazłam. Połączenie chia, jogurtu i kakao, to był strzała w dziesiątkę. Smak dodatkowo podkręcają dodatki – czy to rum czy skórka pomarańczowa, czy też likier migdałowy. Deser można wzbogacić dodając kawałki czekolady, ulubione bakalie. Zachęcam do spróbowania i eksperymentów z dodatkami :).
Składniki:
- 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
- 4 płaskie łyżki chia
- 2 czubate łyżki kakao
- cukier lub inne słodzidło do smaku
- dodatki do wyboru (starta skórka pomarańczowa/ekstrakt pomarańczowy, rum, ekstrakt migdałowy/likier migdałowy)
- ew. dodatki kawałki czekolady, bakalie (ale podnoszą kaloryczność)
- galaretka malinowa
- po 3-4 maliny do słoiczka
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.
Jogurt wymieszać z chia, kakao, osłodzić i dodać wybrany dodatek (czy to rum, czy skórkę pomarańczową). Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć 3-4 maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
*chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi).
Inne desery w słoiczkach lub pucharkach: