Maleńkie deserki czekoladowe. Pyszne, puszyste i delikatne. Wspaniały deser walentynkowy.
Z “Moich wypieków” (zmieniony).
Składniki:
- 280 g czekolady mlecznej
- 90 g czekolady gorzkiej
- 1 szklanka mleka (szklanka 250 ml)
- 1 szklanka śmietany 36 %
- 60 g cukru
- 5 żółtek
- ew. 1-2 łyżki whisky
Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki.
Mleko i śmietanę zagotować. Gdy gotuje się mleko, utrzeć żółtka z cukrem na kogel-mogel. Do utartych żółtek wlać powoli, mieszając gorącą mieszankę mleczno-śmietanową. Całość przelać ponownie do garnka i intensywnie mieszając zagęścić (masa nie jest tak gęsta jak budyń). Mieszaniną zalać czekoladę, odstawić na 2 minuty i po tym czasie zmiksować. Na koniec można dodać alkohol (dzięki temu deser nabiera truflowego smaku).
Przelać do niewielkich szklanych naczynek i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Można podawać z bitą śmietaną i owocami w syropie (u mnie z aronią w rumie).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne desery walentynkowe: