Przypomina słynny deser, ale nim nie jest. Czekoladowy, z nutą amaretto i kremowym środkiem, bez kawy. Nam smakuje i to bardzo, a jak słodko wygląda…
Składniki ciasta:
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- 22 dag mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy:
- 300 g mascarpone
- 200 g kremówki
- 100 g cukru pudru
- cukier z wanilią
Wykończenie:
- 50 ml amaretto
- 200 ml mocnej herbaty
- 2,5 czekolady mlecznej
- 100 ml kremówki
- wiórki kokosowe
- 3 różyczki
Wykonanie:
Przygotować formę o wymiarach 24cm x 40 cm. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Piekarnik włączyć na 180 °C. Jajka ubić z cukrem na pulchną i puszystą masę (ok. 20 minut), połączyć stopniowo z mieszaniną mączną, delikatnie mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec ok. 30 – 35 minut.
Z ostudzonego placka wyciąć serca i przekroić je na dwie części. Placki nasączyć mieszanką herbaty i amaretto. Przełożyć kremem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Wierzch i boki tortu polać polewą. Ozdobić wiórkami kokosowymi, zrobić ew. napisy, ustawić różyczki.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.