Walentynkowy torcik tiramisu

Przypomina słynny deser, ale nim nie jest. Czekoladowy, z nutą amaretto i kremowym środkiem, bez kawy. Nam smakuje i to bardzo, a jak słodko wygląda…

Torcik tiramisu
Torcik tiramisu

Składniki ciasta:

  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 22 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy:

  • 300 g mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • cukier z wanilią

Wykończenie:

  • 50 ml amaretto
  • 200 ml mocnej  herbaty
  • 2,5 czekolady mlecznej
  • 100 ml kremówki
  • wiórki kokosowe
  • 3 różyczki

Wykonanie:

Przygotować formę o wymiarach 24cm x 40 cm. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Piekarnik włączyć na 180 °C. Jajka ubić z cukrem na pulchną i puszystą masę (ok. 20 minut), połączyć stopniowo z mieszaniną mączną, delikatnie mieszając. Przełożyć do formy, wyrównać i piec ok. 30 – 35 minut.

Z ostudzonego placka wyciąć serca i przekroić je na dwie części. Placki nasączyć mieszanką herbaty i amaretto. Przełożyć kremem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietaną. Wierzch i boki tortu polać polewą. Ozdobić wiórkami kokosowymi, zrobić ew. napisy, ustawić różyczki.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.