Walentynki na ostatnią chwilę, czyli czekoladowa lawa (bez glutenu)

Jeśli deser na walentynki, to z afrodyzjakiem i taki, którego przygotowanie zajmuje chwilkę. Te wszystkie warunki spełnia ciasto/babeczka/deser lawa z płynnym, czekoladowym wnętrzem. Do niej lody, czerwone owoce, szampan i nie potrzeba nic więcej.

Dodatkowy atut deseru – jest bezglutenowy.

ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki gryczanej+ odrobina do posypania foremek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 °C.

Posmarować masłem 4 kokilki i posypać mąką.

Połamaną czekoladę i masło, mieszając, rozpuścić w kąpieli wodnej.

Zmiksować jajka, żółtka, cukier, wanilię.

Do ciepłej, ale nie gorącej czekolady, dodać masę jajeczną oraz mąki i sól. Wymieszać.

Przelać do foremek. Piec 9-10 minut (w zależności od piekarnika, piekę 9 minut). Czas pieczenia jest bardzo ważny! Zbyt długo pieczone staje się zwykłym ciastkiem, za krótko – surową zupą czekoladową. Z wierzchu musi być upieczone, a w środku płynne. Piekąc pierwszy raz, najlepiej zrobić próbę na jednej kokilce.

Upieczone okrajać i wyjmować z foremek. Tak jak babkę z piasku, przekręcając foremkę do góry dnem.

Do każdej babeczki można dodać lody lub bitą śmietanę, owoce i delikatnie prószyć kakao.

Ciastko zostawione w kokilce, staje się zwykłą babeczką (nie ma płynnego wnętrza) – dopieka się.

Deser można przygotować wcześniej i upiec przed podaniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastko czekoladowa lawa_deser bez glutenu_deser na walentynki_ciastko z płynnym wnętrzem

akcja_czekoladowy tydzień_czekoladowa lawa bez glutenu

Inne błyskawiczne desery Walentynkowe:

Crumble_owoce z kruszonką_desery_przepisy na lato  Różowo - pianka jagodowa_mleczna galaretka z owocami_desery_dania dla dzieci  fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem_lava cake_babeczk  Pomarańczowe tiramisu_desery na lato_kuchnia włoska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.