Błyskawiczny, zaskakujący, przepyszny – deser, ciastko, słodka przekąska. Żegnaj dieto, to ciastko zniewala. Chrupiąca skórka, pod którą ukryty jest płynny, słodki środek. Można zjeść z lodami śmietankowymi i owocami, posypać cynamonem, czy czekoladą. Dla niespodziewanych gości, dla wielbicieli NAPRAWDĘ słodkich słodyczy, na niedzielny deser, na babski wieczór i na inne wymówki :).
Deser przygotowałam w ramach “Weekendowej Cukierni”, a gospodynią była Anna-Maria (blog Kucharnia). Z Weekendową Cukiernią piekę ciasto po raz drugi, poprzednie – Trzy mleka, było równie pyszne.
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki kajmaku
- 2 i 1/2 łyżki mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- ew. 1/2 łyżeczki soli morskiej (następnym razem dodam więcej)
Wykonanie:
Foremki posmarować masłem i posypać mąką. Włączyć piekarnik na 215 °C. Żółtka i jajka zmiksować (2-3 minuty), dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę, sól, połączyć. Przełożyć do przygotowanych foremek i piec ok. 12 – 13 minut (skórka chrupka, płynny środek).
Znajdź mnie na fb.
Inne babeczki: