Pizza w wersji mini na bazie ciasta gryczano-kukurydzianego z czosnkiem i ziołami. Do niej ulubione dodatki + barszcz lub biały sok pomidorowy. Świetny obiad, kolacja, przekąska na babski wieczór.
Składniki ciasta:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g maki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- 7 g drożdży suszonych
- szklanka letniej wody (ok. 250 ml)
- 1 łyżeczka pełna soli
- 1 łyżeczka pełna suszonego czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka pełna ziół prowansalskich
Dodatki:
- pomidory, papryka, kukurydza, por, pieczarki, oliwki, inne
- dowolne sery
- sos pomidorowy (zrobiłam z przecieru pomidorowego z bazylią)
Wykonanie:
Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ziemniaczaną wymieszać z drożdżami, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Dodać oliwę, jajko, ocet i letnią wodę. Wyrobić ciasto na gładką kulę. Wilgotnymi dłońmi uformować 9 kul. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Posmarować wierzch oliwą (wtedy ładnie się zrumienią). Ułożyć na wierzchu dodatki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wstawić minipizze i piec 20 – 25 minut.
Mój sos powstał z odparowania przecieru pomidorowego z bazylią i dodaniu do niego czosnku, rozmarynu i pieprzu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wytrawne ciasta: