Bezglutenowe minipizze

Pizza w wersji mini na bazie ciasta gryczano-kukurydzianego z czosnkiem i ziołami. Do niej ulubione dodatki + barszcz lub biały sok pomidorowy. Świetny obiad, kolacja, przekąska na babski wieczór.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Składniki ciasta:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g maki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 7 g drożdży suszonych
  • szklanka letniej wody (ok. 250 ml)
  • 1 łyżeczka pełna soli
  • 1 łyżeczka pełna suszonego czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka pełna ziół prowansalskich

Dodatki:

Wykonanie:

Mąkę gryczaną, kukurydzianą, ziemniaczaną wymieszać z drożdżami, solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem suszonym. Dodać oliwę, jajko, ocet i letnią wodę. Wyrobić ciasto na gładką kulę. Wilgotnymi dłońmi uformować 9 kul. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć. Posmarować wierzch oliwą (wtedy ładnie się zrumienią). Ułożyć na wierzchu dodatki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.  

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Wstawić minipizze i piec 20 – 25 minut.

Mój sos powstał z odparowania przecieru pomidorowego z bazylią i dodaniu do niego czosnku, rozmarynu i pieprzu.

minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

Pizza caprese_kuchnia włoska   Pizza ze szparagami i rukolą_kuchnia włoska  Pełnoziarniste minipizze_zdrowa pizza_kuchnia włoska|  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *