Piękne babeczki z całymi gruszkami w cieście czekoladowym. Intensywny i bardzo smaczny deser. Może mieć wiele wariacji. Świetny jest zarówno z dodatkiem bitej śmietany, jak i lodów, frużeliny (wiśniowej, malinowej, truskawkowej), ale także oprószony delikatnie pudrem.
Składniki:
- 4 gruszki
- do gotowania gruszek – 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, sok z cytryny
- 80 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki (50 g kukurydzianej, 20 g ryżowej, 10 g ziemniaczanej)
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- wanilia
- szczypta soli
- dodatki do wyboru (puder, frużelina, lody, bita śmietana)
Wykonanie:
Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Dół gruszek lekko ściąć, tak by był płaski i dobrze stał w foremce. Obrane owoce włożyć do wrzącego syropu z wody i cukru. Gotować, przewracając, aż zaczną się szklić. Wyjąć z syropu, ostudzić.
4 kokilki posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem.
Cukier, wanilię, jajka, mąki, sól – zmiksować. Do masy dodać letnią czekoladę. Wymieszać.
Do kokilek wstawić gruszki, oblać ciastem. Piec ok. 20 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.