Czy dieta bezglutenowa musi być dziwna albo nudna? Nie! Oto dowód – maksymalnie czekoladowe ciasto. Gliniasty, czekoladowy spód i delikatna, również czekoladowa pianka. Hmm … rewelacja ;).
Składniki spodu:
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 170 g drobnego cukru
- szczypta soli
Składniki musu:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 1 łyżka kakao
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wrzątku
Wykonanie spodu:
Piekarnik włączyć na 180 °C. Tortownicę o średnicy 23-24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamaną na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Przestudzić.
Żółtka rozmieszać z kakao i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i ciągle ubijając dodawać partiami cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka (bez grudek cukru) i lśniąca.
Pianę delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Przełożyć do foremki i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremce do ostudzenia.
Po upieczeniu ciasto się zapadnie. W środku wgłębienia będzie mus.
Wykonanie musu:
Przygotowanie takie jak spodu. Czyli…
Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Żółtka połączyć z kakao. Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier. Ubijać do momentu, aż masa będzie gładka i lśniąca. Białka oraz rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną żelatynę połączyć bardzo delikatnie z masą czekoladową (Trzeba wymieszać tak, by nie popsuć struktury piany. Najlepiej zrobić to partiami.).
Mus przełożyć na zimny spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne bezglutenowe ciasta czekoladowe:
1 thoughts on “Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym”