Ciasteczka marcepanowe

Delikatne, kruche ciasteczka z masą marcepanową. Wyraźnie migdałowe, wprost rozkruszają się w ustach. Ładnie zachowują kształt literek.

Przepis z ulotki dołączonej do kuchennej drukarenki. Pomysł na ciasteczka-wizytówki z „Moich Wypieków”.

ciasteczka marcepanowe_ciasteczka wizytówki_ciasteczka kruche_drobne wypieki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g masy marcepanowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę ze szczyptą soli posiekać z masłem i marcepanem. Dodać pozostałe składniki – cukier puder, żółtko, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Można połączyć wszystkie składniki w malakserze. Z zagniecionego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto wałkować partiami na grubość 3-4 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Wykrojone – stemplować.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C, do momentu, aż boki ciastek lekko zezłocą się. 

Wyjmować z piekarnika. Studzić na kratce, ale nie zdejmować ciastek od razu z blaszki. Trzeba dać im chwilę „odpocząć”, inaczej rozsypują się.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasteczka marcepanowe_ciasteczka wizytówki_ciasteczka kruche_drobne wypieki

Inne ciasteczka, które ładnie trzymają kształt literek:

ciasteczka maślano-cytrynowe_ciastka kruche_ciastka na kubeczek  pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie  kruche waniliowe ciasteczka na dzień św. Patryka_drobne wypieki_domowe ciastka  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *