Pierniczki

Kolejna propozycja ciasteczkowa na Boże Narodzenie – pierniczki. Bez lukru, bez czekolady, bez ozdób – tak lubimy i tego się trzymamy!

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1paczka przyprawy do pierników

Wykonanie:

Miód, cukier, masło, przyprawę do piernika – przegotować i przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać jajko i masę z miodem. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w rozgrzanym do 190 – 200 °C piekarniku.

Po wystudzeniu można polukrować, oblać czekoladą.

Można piec na kilka dni przed świętami i przechowywać w zamkniętej puszce. Pierniczki są twarde, miękną pod wpływem wilgoci.

Znajdź mnie na fb.

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.