Kolejna propozycja ciasteczkowa na Boże Narodzenie – pierniczki. Bez lukru, bez czekolady, bez ozdób – tak lubimy i tego się trzymamy!
Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag miodu
- 12 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- łyżeczka sody
- 1 jajko
- 1paczka przyprawy do pierników
Wykonanie:
Miód, cukier, masło, przyprawę do piernika – przegotować i przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać jajko i masę z miodem. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w rozgrzanym do 190 – 200 °C piekarniku.
Po wystudzeniu można polukrować, oblać czekoladą.
Można piec na kilka dni przed świętami i przechowywać w zamkniętej puszce. Pierniczki są twarde, miękną pod wpływem wilgoci.
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!