Pierniczki

Kolejna propozycja ciasteczkowa na Boże Narodzenie – pierniczki. Bez lukru, bez czekolady, bez ozdób – tak lubimy i tego się trzymamy!

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1paczka przyprawy do pierników

Wykonanie:

Miód, cukier, masło, przyprawę do piernika – przegotować i przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać jajko i masę z miodem. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Wałkować partiami i wykrawać ciasteczka. Piec w rozgrzanym do 190 – 200 °C piekarniku.

Po wystudzeniu można polukrować, oblać czekoladą.

Można piec na kilka dni przed świętami i przechowywać w zamkniętej puszce. Pierniczki są twarde, miękną pod wpływem wilgoci.

Znajdź mnie na fb.

pierniczki_drobne wypieki_ciasteczka_Boże Narodzenie

Przepis dodaję do akcji „Festiwal pierniczków”, „Świąteczne ciasteczka”.

Inne drobne słodkości:

Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  piernikowa choinka_zabawy kulinarne_pierniczki_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *