Miodowe gwiazdeczki

Pięknie pachnące, miodowo-waniliowe, kruche ciasteczka. Jeden z wielu rodzajów ciasteczek obowiązkowych na Boże Narodzenie (u nas).

Przepis z „Poradnika Domowego”.

miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • łyżeczka ekstraktu wanilii lub olejku waniliowego
  • ew. lukier i bakalie do ozdoby

Wykonanie:

Mąkę przesiać z sodą, dodać masło – posiekać, dodać pozostałe składniki – zagnieść i uformować kulę. Ciasto włożyć do zamrażalnika na godzinę. Wyjąć, rozwałkować na grubość 3 mm i foremką wycinać gwiazdki. Ze środka każdego ciastka wycinać dziurki (może być naparstek). Ułożyć na papierze do pieczenia i piec na złoty kolor w 170 °C (piekarnik rozgrzany).

Gdy ciastka przestygną można je polukrować i posypać rozdrobnionymi bakaliami.

Ciastka długo utrzymują świeżość, dlatego można je upie kilka dni przed świętami.

miodowe gwiazdki_drobne wypieki_kruche ciasteczka_Boże Narodzenie

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Świąteczne ciasteczka”.

Inne drobne słodkości:

ciastka kręcone_ciastka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *