Kruche ciastka maszynkowe II

Kilka miesięcy temu piekłam ciasteczka maszynkowe – kręcone. Teraz ciasteczka kruche, maszynkowe z przepisu „babci” Ani. Składniki podobne, foremki te same, ale ciasteczka znacznie lepsze.

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_Boże Narodzenie

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła)
  • 33,33 dag cukru pudru
  • 3 żółtka (wiejskie)
  • 1 jajko (wiejskie)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać puder, masło, sól – posiekać na stolnicy „na proszek”. Dodać jajko i żółtka, zagnieść. Uformować kulę.

Ciasto zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Ciastka formować przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220 °C na jasnozłoty kolor.

Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było), zawsze można dodać dodatkowe żółtko.

Kruche ciastka maszynkowe_ciastka kruche_drobne wypieki_Boże Narodzenie

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji „Świąteczne ciasteczka”.

Inne drobne słodkości:

Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  kruche ciastka z orange curd_Boże Narodzenie_krem pomarańczowy_ciasteczka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *