Śliwowica, czyli wytrawna nalewka ze śliwek

Śliwowica, czyli nalewka na śliwkach, to najbardziej wytrawna z naszych nalewek. Składniki i przygotowanie proste, wręcz banalne. W czym więc rzecz? Problem stanowi czas, ta nalewka wymaga bardzo dużo czasu, ale na efekt warto poczekać.

Trunek mamy Heleny, prawdopodobnie z „Poradnika Domowego”.

Pozostałe nasze nalewki można znaleźć TU.

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

Składniki:

  • bardzo dojrzałe, dowolne śliwki (od łutówek po węgierki)
  • spirytus 90 %
  • ew., do drugiej części przepisu, cukier

Wykonanie:

Umyte i osuszone śliwki (z pestkami) włożyć do przygotowanego, olbrzymiego słoja i zalać spirytusem. Zamknąć naczynie. Postawić na oknie w ciepłym i jasnym miejscu na co najmniej 2 miesiące, można zostawić na roku (i tyle stała ta, która jest na zdjęciu).

Po ww. czasie przefiltrować przez gazę lub bibułę i zlać do przygotowanych butelek. Szczelnie zamknąć. Gotowe. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Uwaga – nalewka jest słodka, choć nie zawiera grama cukru.

Z pozostałych owoców można przygotować delikatny likier. Jeśli decydujemy się na takie rozwiązanie, trzeba je obficie posypać cukrem i ponownie zostawić na oknie na 2-3 miesiące (od czasu do czasu potrząsając słojem). Po wymienionym czasie zlać, a owoce lekko przecisnąć przez płótno. Przelać do butelek, zamknąć, przechowywać w ciemnym miejscu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

śliwowica_nalewka wytrawna na śliwkach_nalewka śliwkowa_domowe przetwory_domowe nalewki

Inne jesienne nalewki:

nalewka ze śliwek_nalewka na śliwkach_domowy alkohol  aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *