Nalewka ze śliwek węgierek jest mocna i aromatyczna. Ma piękny, głęboki brązowy kolor. To jedna z naszych mniej słodkich nalewek.
Jak zwykle specjalność mamy Heleny. Z “Nalewki Tradycyjne” dodatku do “Gazety Wyborczej” (wrzesień 2007 r.).
Inne rodzinne nalewki można znaleźć TU.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 30 dag cukru
- 1/2 l spirytusu
- 1/2 l wódki
Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć do umytego i wyparzonego słoja. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 4-5 tygodni.
Po ww. czasie dosypać cukier i odstawić na 3-4 tygodnie. Można od czasu do czasu potrząsnąć słojem, by cukier dobrze się rozpuścił.
Zlać delikatnie płyn (tak, by osad został). Przefiltrować (można przez bibułkę do ekspresu), przelać do przygotowanych butelek, zamknąć i odstawić na 3 miesiące.
Znajdź mnie na fb.
Inne nalewki: