Pigwówka, czyli nalewka z pigwy

Pigwówka – nalewka na owocach krzewu pigwowca. Najmocniejsza z naszych nalewek. Ma piękny kolor i wspaniały aromat.

Specjalność mamy Heleny.

Z pigwy przygotowujemy również inne przetwory: fantastyczną pigwę z syropie (TU) oraz marmoladę (TU).

Składniki:

  • 1 kg owoców z krzewu pigwowca
  • 0,5 kg cukru
  • 0,75 l czystej wódki
  • 0,25 l spirytusu

Wykonanie:

Owoce pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, zasypać cukrem, zamknąć w słoiku i pozostawić, najlepiej na słonecznym parapecie, na 2-3 dni. W tym czasie owoce puszczą sok i zaczną się marszczyć. Im dłużej stoją, tym więcej oddają smaku. Trzeba jednak uważać, by nie rozpoczęła się fermentacja. Jeśli pojawią się bąbelki, natychmiast zalać alkoholem (mieszanką wódki i spirytusu). Trzymać z owocami przez 3 miesiące (na słońcu krócej, w chłodnym i ciemnym miejscu dłużej).

Po ww. zlać i odstawić na 6 miesięcy. Klarować zlewając ostrożnie znad osadu.

Nalewka na zdjęciach ma dwa lata.

pigwówka_nalewka z pigwy_domowe alkohole

Znajdź mnie na fb.

Inne domowe alkohole:

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  pestkówka_domowe nalewki_nalewka na pestkach jabłek

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.