Ciasteczka marchewkowo-owsiane

Zdrowe ciasteczka z marchewką, płatkami owsianymi, otrębami i bakaliami. Miękkie z chrupiącymi elementami, o ładnym  pomarańczowym kolorze. Na jesiennej smuteczki do kawy czy herbaty, na babskie spotkanie, na podwieczorek z kubkiem mleka lub czekolady.

Przepis Roberta Sowy.

Ciasteczkamarchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowe wypieki_słodkie przekąski

Składniki:

  • 15 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • czubata szklanka mąki
  • czubata szklanka płatków owsianych
  • szklanka drobno startej marchewki
  • 3/4 szklanki rodzynek lub innych bakalii (żurawina, orzechy)
  • ew. płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajka, potem mąkę, otręby, płatki, marchewkę i ew. proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, dodać bakalie i ponownie wymieszać.

Na blasze wyłożonej papierem kłaść łyżką płaskie ciastka. Piec w 180 °C ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Znajdź mnie na fb.

Ciasteczkamarchewkowo-owsiane_drobne wypieki_zdrowe wypieki_słodkie przekąski

Inne ciasteczka:

ciasteczka z masłem orzechowym_kruche ciastka_Boże narodzenie+dan ia na piknik  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  ciasteczka orzeszki_kruche ciastka_bez piekarnika_Boże Narodzenie  Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste

 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *