Jeżynówka – nalewka z jeżyn

W tym roku jeżyny obrodziły wyjątkowo. Nie zmarzły wiosną, lato jest ciepłe i słoneczne, dlatego pięknie dojrzały i są słodkie. Już jedliśmy eton mess z jeżynami i zaczynamy planować przetwory. Na pewno będzie dżem, sok (taki z okna, zlewany, najlepszy) i nalewka. Gęsta, słodka, ciemnobordowa. I o ile nalewki, z biegiem lat, tracą swój “owocowy” charakter, szlachetnieją, o tyle z jeżynówką jest inaczej. Nabiera szlachetności, ale nie traci swojego rodowodu. Nadal jeżyny dominują w smaku, choć nalewka ma 5 lat!

Specjalność mamy Heleny z “Nalewki Tradycyjne” (dodatku do “Gazety Wyborczej” 2007).

jeżynówka_nalewka z jeżyn_domowa nalewka_słodkie przetwory

Składniki:

  • 50 dag dojrzałych jeżyn
  • 1/4 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1/4 l wody
  • 1 laka wanilii
  • 50 dag cukru

Wykonanie:

Jeżyny umyć, osuszyć, lekko rozgnieść. Wanilię przeciąć. W ten sposób przygotowane jeżyny oraz wanilię zalać wódką i spirytusem. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.

Po tym czasie przefiltrować. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, połączyć z alkoholem.

Całość zamknąć i pozostawić w ciemnym miejscu na 3 miesiące.

Zlać do butelek.

Znajdź mnie na fb.

jeżynówka_nalewka z jeżyn_domowa nalewka_słodkie przetwory

Inne rodzinne nalewki:

wiśniówka_nalewka na wiśniach  wiśniówka na miodzie_nalewka wiśniowa_domowe alkohole  Nalewka z białych malin_malinówka_domowa nalewka nalewka tutti frutti_nalewka wieloowocowa_domowy wyrób_domowy alkohol

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.