- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1,5 kg startych i odciśniętych jabłek (najlepiej kwaśne – antonówki, renety, boskopy)
- cukier do jabłek (do smaku)
- 1-2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Jabłecznik siostry Anastazji
Zwykłe, codzienne ciasto. Bez kremów, posypek, zbędnych ozdób i innych fajerwerków. Po prostu domowe ciasto pachnące masłem i cynamonem. Do niego mocna kawa lub kakao (w zależności od wieku). Nie mam nic lepszego na letni podwieczorek!
Przepis z “Wielkiej księgi ciast” siostry Anastazji zmodyfikowane przez ciocię Zosię.
Składniki: