Nalewka ze śliwek węgierek

Nalewka ze śliwek węgierek jest mocna i aromatyczna. Ma piękny, głęboki brązowy kolor. To jedna z naszych mniej słodkich nalewek.

Jak zwykle specjalność mamy Heleny. Z „Nalewki Tradycyjne” dodatku do „Gazety Wyborczej” (wrzesień 2007 r.).

Inne rodzinne nalewki można znaleźć TU.

nalewka ze śliwek węgierek_nalewka śliwkowa_nalewka na śliwkach_śliwowica

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 30 dag cukru
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki

nalewka ze śliwek węgierek_nalewka śliwkowa_nalewka na śliwkach_śliwowica

Wykonanie:

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć do umytego i wyparzonego słoja. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 4-5 tygodni.

Po ww. czasie dosypać cukier i odstawić na 3-4 tygodnie. Można od czasu do czasu potrząsnąć słojem, by cukier dobrze się rozpuścił.

Zlać delikatnie płyn (tak, by osad został). Przefiltrować (można przez bibułkę do ekspresu), przelać do przygotowanych butelek, zamknąć i odstawić na 3 miesiące.

Znajdź mnie na fb.

nalewka ze śliwek węgierek_nalewka śliwkowa_nalewka na śliwkach_śliwowica

Inne nalewki:

aroniówka_nalewka z aronii_domoy alkohol_słodkie przetwory  pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  smocza krew_nalewka malinowa_malinówka_nalewka z malin  jeżynówka_nalewka jeżynowa_domowa nalewka_domowy alkohol

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *