Ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy

Biszkoptowy, cienki spód, warstwa musu śliwkowego, krem z kaszy manny, herbatniki i czekolada – to moja kostka śliwkowa. Dominującym elementem są śliwki. One nadają ciastu i tonu, i charakteru. Generalnie placek smakuje jak…delicje, choć składniki nie te :).

ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy manny_ciasto z owocami_ciasto z kremem_jesienne ciasto_kostka śliwkowa

Warstwa biszkoptowa:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa śliwkowa:

  • 0,75 kg śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 250 ml wrzącej wody

Warstwa kremowa:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 200 g miękkiego masła
  • łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • szklanka cukru pudru (lub więcej, w zależności od smaku)

Nasączenie:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1/2 szklanki syropu cynamonowego

Ponadto:

  • 3 paczki prostokątnych herbatników (paczki po 100 g)
  • 1 czekolada mleczna
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki

ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy manny_ciasto z owocami_ciasto z kremem_jesienne ciasto_kostka śliwkowa

Wykonanie biszkoptu:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.

Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.

Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.

Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.

Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.

Wykonanie musu:

Śliwki umyć, wypestkować,  ugotować z dodatkiem odrobiny wody i cynamonu. 

Galaretki rozpuścić we wrzątku.

Śliwki zmiksować na gładką masę i połączyć z galaretkami.

Wykonanie kremu:

Mleko zagotować, dodać kaszę, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Dodać cukier waniliowy (jeśli wybieramy opcję z wanilią). Gotować aż masa zgęstnieje. Kaszę przykryć folią (nie powstanie kożuch) i ostudzić.

Masło utrzeć z pudrem na puch.

Wystudzoną kaszę zmiksować i dodać do niej masło z pudrem oraz ekstrakt migdałowy (jeśli wybieramy taką wersję kremu). Utrzeć.

Wierzch:

Czekoladę połamać i rozpuścić na parze z dodatkiem śmietany.

Składanie ciasta:

Wyłożyć formę papierem lub folią. Położyć biszkopt i delikatnie skropić herbatą wymieszaną z syropem cynamonowym. Na to wylać tężejącą galaretkę. Dobrze wystudzić. Na śliwki położyć krem. Herbatniki na chwilę (na pół sekundy)zanurzać w mieszance herbaciano-cynamonowej i układać na warstwie kremu. Polać rozpuszczoną czekoladą.

Znajdź mnie na fb.

ciasto z musem śliwkowym i kremem z kaszy manny_ciasto z owocami_ciasto z kremem_jesienne ciasto_kostka śliwkowa

Inne ciasta z kremem i owocami:

ciasto z kaszy z jagodami kamczackimi_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_dania na lato  ciasto z kremem brzoskwiniowym i bezami_biszkopt z kremem_ciasto z owocami  Jagodowiec, czyli ciasto z jagodami_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto z jagodową pianką_dania na lato  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *