Sałatka z buraków i papryki na zimę

Sałatka do słoików, na zimę z buraków, cebuli i papryki.

Ze starego zeszytu.

sałatka z buraków i papryki na zimę_sałatka w słoikach_domowe marynaty_domowe przetwory

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Buraki, wyszorować, ugotować lub upiec w mundurkach (tak na półmiękko; zmiękną podczas pasteryzacji). Wystudzone obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka (można zetrzeć). Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.

Wszystkie składniki (buraki, paprykę, cebulę, ocet, olej, cukier, sól, pieprz) wymieszać i włożyć do przygotowanych słoików, zakręcić.

Pasteryzować na sucho lub mokro 20-25 minut (licząc od momentu zagotowania).

*Pasteryzacja na sucho. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej słoiki (tak, by się nie stykały). Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 120-130 °C. Pasteryzować ok. 25 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Zostawić w uchylonym piekarniku.

**Pasteryzacja na mokro. Duży gar wyłożyć ściereczką, wstawić do niego słoiki i zalać wodą (do 3/4 wysokości słoika). Gotować ok. 20 minut, mierząc czas od zagotowania. Wyjąć i ostudzić.

***porcja na 10 słoików.

Smacznego.

Znajdź mnie na fb.

sałatka z buraków i papryki na zimę_sałatka w słoikach_domowe marynaty_domowe przetwory

Inne przetwory do mięs:

dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  fasolka szparagowa na zimę w pomidorach_przetwory warzywne_fasolka konserwowa  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *