Śliwki w syropie

Znów „bawię” się w przetwory.

Dostałam dużą skrzynkę węgierek i przetwarzam.

Powidła, korzenny dżem ze śliwek z rumem, śliwki w syropie i mrożonki.

Śliwek w syropie w zasadzie miałam nie zamieszczać, bo to takie przetwory bez fajerwerków. Z drugiej strony śliwki w syropie to świetny dodatek do kasz, budyniów, kisieli, ciast z galaretką i…do śliwowicy. Tak, to nie pomyłka. Na zdjęciach sposób serwowania :).

 śliwki w syropie_domowe przetwory_śliwki na słodko

Składniki:

  • 3 kg węgierek
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • ew. dodatki do wyboru: cynamon, goździki, wanilia

Wykonanie:

Śliwki umyć*, przekroić na pół (w poprzek), wyjąć pestki. Tak przygotowane śliwki ciasno włożyć do słoików (słoiki umyte, wyprażone).

Wodę zagotować z cukrem i zalać śliwki.

Zamknąć słoiki.

Pasteryzować na sucho** lub mokro***.

*Jeśli nie lubisz jsnofioletowego osadu na śliwkach, umyj śliwki w ciepłej wodzie z dodatkiem sody, a potem wypłucz w zimnej (z cyklu porady babuni :)).

**Pasteryzacja na sucho. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić na niej słoiki (tak, by się nie stykały). Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 125-130 °C. Pasteryzować ok. 35 minut, licząc od momentu, gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.

***Pasteryzacja na mokro. Duży gar wyłożyć ściereczką, wstawić do niego słoiki i zalać wodą (do 3/4 wysokości słoika). Gotować ok. 20 minut, mierząc czas od zagotowania. Wyjąć i ostudzić.

Smacznego.

Znajdź mnie na fb.

śliwki w syropie_domowe przetwory_śliwki na słodko

Inne przetwory ze śliwek:

nutella śliwkowa_czekośliwka_powidła z czekoladą_śliwka z czekoladą_słodkie przetwory  tradycyjne powidła śliwkowe_słodkie przetwory  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *