Sos paprykowy jak ajwar

Gęsty sos paprykowy podobny do ajwaru. Znakomity dodatek do mięs, pasztetów, serów, ale także pasta do chleba, przyprawa do zupy rybnej, gulaszu, paprykarzu.

Przepis Beatymarii.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Składniki:

  • 2,5 kg papryki
  • 15 dag chili
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 1/3 szklanki octu 10 %
  • 3 łyżki soli (ew. do smaku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 małego słoika koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić w maszynce do mięsa.

Przełożyć do garnka, dodać oliwę lub olej, ocet, sól, zagotować i gotować na wolnym ogniu 30 minut.

Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe. Całość zagotować. Wyjąć liście laurowe. By uzyskać gładką konsystencję, można zmiksować blenderem (i ja tak zrobiłam).

Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystudzenia. Zamiast tego można pasteryzować 15-20 minut.

Znajdź mnie na fb.

sos paprykowy jak ajwar_smarowidło do chleba_sos paprykowy na zimę|_słone przetwory

Inne przetwory-dodatki do mięs:

Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.