Gęsty sos paprykowy podobny do ajwaru. Znakomity dodatek do mięs, pasztetów, serów, ale także pasta do chleba, przyprawa do zupy rybnej, gulaszu, paprykarzu.
Przepis Beatymarii.
Składniki:
- 2,5 kg papryki
- 15 dag chili
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 1/3 szklanki octu 10 %
- 3 łyżki soli (ew. do smaku)
- 1 szklanka cukru
- 1,5 małego słoika koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
Wykonanie:
Paprykę umyć, oczyścić z nasion i zmielić w maszynce do mięsa.
Przełożyć do garnka, dodać oliwę lub olej, ocet, sól, zagotować i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe. Całość zagotować. Wyjąć liście laurowe. By uzyskać gładką konsystencję, można zmiksować blenderem (i ja tak zrobiłam).
Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem lub kocem i zostawić do wystudzenia. Zamiast tego można pasteryzować 15-20 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory-dodatki do mięs: