Aronia, maliny i inne owoce w soku własnym

Owoce w soku własnym to świetna baza do przygotowania zimą musów, galaretek, kisieli, sosów. To także rewelacyjny dodatek do budyniów, kasz (szczególnie manny), kisieli, jogurtów. To przetwory, które warto mieć w swojej spiżarni :).

aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_owoce pasteryzowane_owoce na zimę

Składniki:

  • owoce (aronia, maliny, wiśnie, truskawki, jagody, inne)
  • po 2-3 łyżki cukru na słoik (lub więcej, według uznania)

Wykonanie:

Przygotować owoce – umyć, obrać, wydrylować, osuszyć.

Przygotować słoiki – umyć i wyprażyć w piekarniku w 105 °C przez 30-40 minut.

Połowę owoców włożyć ciasno do słoików. Zasypać połową cukru. Wsypać pozostałe owoce i pozostały cukier.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 25-35 minut (w zależności od wielkości słoików). Jednym ze sposobów pasteryzacji jest wstawienie słoików do zimnego piekarnika i rozgrzanie go do 120 °C. Czas pasteryzacji liczymy od momentu osiągnięcia przez piekarnik 120 °C. Słoiki wstawiamy na tacy.

Po skończonej pasteryzacji, sprawdzić czy słoiki „złapały”.

Uwaga: owoce można przygotować bez cukru.

Znajdź mnie na fb.

aronia, maliny i inne owoce w soku własnym_słodkie przetwory_owoce pasteryzowane_owoce na zimę

Inne słodkie przetwory:

dżem malinowy_słodkie przetwory_domowe przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  korzeenny dżem śliwkowy_słodkie pzretwory_domowy wyrób

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *