Ciasto malinowo-kokosowe

Z cyklu ze starego zeszytu – ciasto malinowo-kokosowe.

Co to jest? To rodzaj krajanki. Na puszystym biszkopcie malinowy mus i kokosowa pierzynka. Pyszne i lekkie ciasto. Mus malinowy można zastąpić musem jeżynowym, jagodowym lub  dżemem malinowym czy galaretką porzeczkową.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Składniki biszkoptu:

  • 4 jajka (małe)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/6 szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki masy malinowej:

  • 0,5 kg malin (można mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • cukier do smaku

Składniki warstwy kokosowej*:

  • 5 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 13 dag wiórek kokosowych

Wykonanie biszkoptu:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.

Piekarnik włączyć na 180 °C.

Mąki przesiać.

Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.

Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.

Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.

Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.

Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.

Wykonanie musu:

Maliny przebrać, odszypułkować, umyć, osuszyć i przetrzeć przez sito. Zmierzyć ilość płynu.

Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody (lub mniej łączna ilość płynu – wody i soku – powinna wynosić ok. 2,5 szklanki). Galaretkę lekko przestudzić, dodać do soku malinowego. Ew. dosłodzić do smaku. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt.

Wykonanie wierzchu kokosowego:

Przygotować formę do pieczenia (ta sama, w której piekł się biszkopt).

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodać cukier puder. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej i gęstej masy.

Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając, dodać wiórki.

Piec na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Ostudzić. Położyć na galaretce. Zostawić na 2-3 godziny.

*wersja II – warstwę kokosową zastąpiłam migdałową (zamiast wiórek kokosowych mielone migdały i łyżeczka ekstraktu migdałowego). Na wierzchu zrobiłam gzygzaki z rozpuszczonej czekolady (najlepiej deserowej). Ta odmiana dłużej mięknie.

Znajdź mnie na fb.

ciasto malinowo-kokosowe_krajanka biszkoptowa_ciasto z owocami_ciasto z galaretką_ciasto kokosowe

Inne krajanki:

krajanka dyniowa z rodzynkami_ciasta korzenne_ciasta na oleju_ciasta z warzywami  Hetman v. królewiec_ciasto miodowo-biszkoptowe_krajanka_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  Świąteczna krajanka orzechowa_kruche ciasto_Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *