Z cyklu ze starego zeszytu – ciasto malinowo-kokosowe.
Co to jest? To rodzaj krajanki. Na puszystym biszkopcie malinowy mus i kokosowa pierzynka. Pyszne i lekkie ciasto. Mus malinowy można zastąpić musem jeżynowym, jagodowym lub dżemem malinowym czy galaretką porzeczkową.
Składniki biszkoptu:
- 4 jajka (małe)
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/6 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki masy malinowej:
- 0,5 kg malin (można mrożone)
- 2 galaretki malinowe
- cukier do smaku
Składniki warstwy kokosowej*:
- 5 białek
- 25 dag cukru pudru
- 13 dag wiórek kokosowych
Wykonanie biszkoptu:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (przełożyć wzdłuż dłuższych boków, krótsze pozostawić wolne). Nie smarować masłem.
Piekarnik włączyć na 180 °C.
Mąki przesiać.
Żółtka oddzielić od białek. Lekko roztrzepać.
Białka ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać powoli, ciągle ubijając, cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, gęstej i gładkiej masy. Zmniejszyć obroty miksera do minimalnych obrotów i dodać żółtka.
Wyłączyć mikser. Dodać mąki. Całość połączyć delikatnie, ale dokładnie mieszając.
Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości 50 cm z foremką na podłogę.
Studzić w foremce. Wyjąć wystudzony.
Wykonanie musu:
Maliny przebrać, odszypułkować, umyć, osuszyć i przetrzeć przez sito. Zmierzyć ilość płynu.
Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody (lub mniej łączna ilość płynu – wody i soku – powinna wynosić ok. 2,5 szklanki). Galaretkę lekko przestudzić, dodać do soku malinowego. Ew. dosłodzić do smaku. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt.
Wykonanie wierzchu kokosowego:
Przygotować formę do pieczenia (ta sama, w której piekł się biszkopt).
Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodać cukier puder. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej i gęstej masy.
Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając, dodać wiórki.
Piec na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Ostudzić. Położyć na galaretce. Zostawić na 2-3 godziny.
*wersja II – warstwę kokosową zastąpiłam migdałową (zamiast wiórek kokosowych mielone migdały i łyżeczka ekstraktu migdałowego). Na wierzchu zrobiłam gzygzaki z rozpuszczonej czekolady (najlepiej deserowej). Ta odmiana dłużej mięknie.
Znajdź mnie na fb.
Inne krajanki: