Kulinarne wspomnienie wakacji – ciorba z pulpetami. Ciorba, czyli rumuńska zupa. Zazwyczaj lekka, rosołowa z dodatkiem pulpetów, gotowanej wołowiny pokrojonej w kostkę, flaków. Osobno podawane są do niej marynaty (gównie ostra papryka), śmietana/jogurt, chleb.
Ta odmiana ciorby to lekka pomidorówka z dodatkiem pulpetów.
Składniki:
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego + woda)
- 1/2 kg mielonego mieszanego mięsa
- 1 mała bułka
- jajko
- sól, pieprz
- ew. mała cebulka
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie (lub mleku z wodą), odcisnąć, zmielić i dodać do mięsa. Jeśli dodajemy cebulę, pokroić podsmażyć na oleju i zmielić z bułką. Dodać jajko, sól, pieprz i całość dobrze wyrobić. Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotować w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu pulpetów do wywaru dodać przecier i ponownie całośc zagotować. Doprawić.
Uwaga:
*jeśli masa na pulpety jest za rzadka, dodać bułkę tartą
**pulpety przed włożeniem do wywaru można obtoczyć w mące
Inne zupy: