Znany i lubiany tort w wersji deserowej. Słodki, pełen bakalii, z pysznym kajmakowym kremem. Koniecznie z filiżanką mocnej kawy :).
Składniki:
- 35 dag bakalii (migdały, daktyle, figi, morele, rodzynki)
- 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 7 dag gorzkiej czekolady
- 4 białka
- 25 dag cukru
- szczypta soli
Krem:
- 250 g mscarpone
- 100 g kremówki
- 200 g kajmaku
Dodatki:
- kakao do oprószenia deseru
Wykonanie:
Przygotować bakalie – umyć, obrać migdały, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone bakalie, czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do ubitych dodawać po łyżce cukier. Pianę delikatnie wymieszać z bakaliami. Przełożyć do foremki i piec 2-3 godziny w temperaturze 130 °C (do wysuszenia). Wystudzić, pokroić/połamać na kawałki. Przełożyć do pucharków (5-6 porcji).
Ubić krem. Połączyć mascarpone, kremówkę, kajmak, wymieszać i ubić. Dodać do mieszanki bakaliowo-bezowej, lekko wymieszać. Wierzch oprószyć kakao.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne desery: