Na wiosnę lżej – malinowy jogurtowiec na biszkopcie kakaowym. Na podwieczorek, do poobiedniej kawy czy herbaty, na spotkanie z przyjaciółkami, ot taka jogurtowa galaretka z malinami i biszkoptem.
Składniki:
- biszkopt z połowy porcji wg TEGO lub TEGO przepisu
- 1/2 l gęstego jogurtu
- 2 galaretki malinowe
- 1 łyżka żelatyny
- 300 g malin (mogą być mrożone)
- ew. cukier puder
Wykonanie:
Upieczony i wystudzony biszkopt położyć na paterze, spiąć klamrą do tortów lub włożyć do tortownicy wyłożonej folią.
Jedną z galaretek rozpuścić w 250 l wody z łyżką żelatyny, drugą 330 ml. Obie ochłodzić. Jogurt wymieszać z jedną z galaretek (tą rozpuszczoną z żelatyną w 250 ml wody). jeśli masa jest za mało słodka – dosłodzić (nie dosładzałam). Przełożyć na biszkopt, wyrównać. Na wierzch położyć maliny, zalać tężejącą galaretką (jeśli maliny są mrożone, można wsypać je do galaretki, delikatnie wymieszać i przełożyć na jogurt -masa od razu zastyga). Wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Pomysł z “Moich wypieków”.
Inne ciasta i desery z galaretkami: