Mazurek kokosowo-limonkowy

Mazurek limonkowo-kokosowy na kruchym, bezglutenowym spodzie. Kwaśno-słodki wielkanocny przysmak.

mazurek limonkowo-kokosowy_mazurek na spodzie bezglutenowym_mazurek wielkanocny_wielkanocne przepisy

Składniki ciasta*:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

Masa kokosowa:

  • 80 g śmietanki kokosowej
  • 220 g białej czekolady
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Curd limonkowy:

  • sok i skórka z 3 limonek
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • ew. zielony barwnik spożywczy

Ozdoby:

  • biała czekolada
  • cukier limonkowy
  • zajączki lub inne ozdoby wielkanocne
  • pralinki kokosowe

Wykonanie:

Spód. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Ciasto wałkować (dość cienko). Wykroić z ciasta jajko lub prostokąt, wkoło zrobić ranty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C  (ok.15-25 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić).

Masa kokosowa. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem kokosowym. Po rozpuszczeniu dodać likier. Przestudzić, zmiksować na jasną masę. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód.

Limonkowy curd. Skórkę i sok rozmieszać z jajkami i cukrem, dodać masło, umieścić w kąpieli wodnej i ogrzewać 15-20 minut, do momentu aż masa zgęstnieje. Przygotowany krem można przetrzeć przez sito, ew. dodać barwnik. Curd położyć na masie kokosowej, wyrównać.

Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy całość zastygnie, boki polej ozdobnie czekoladą. Ozdób cukrem limonkowym (lub posypką), innymi ozdobami wielkanocnymi.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

* zwykły spód mazurkowy można znaleźć TU

Wierzch mazurka z „Candy Company”.

Wielkanocne babki i babeczki_zestawienie dań wielkanocnych

Przepisy na wielkanocne babki i babeczki

mazurek marcepanowo-różany_mazurek_ciasto kruche_Wielkanoc 

Przepisy na mazurki wielkanocne

sernik krówkowy_sernik kajmakowy_przepisy na Wielkanoc

Przepisy na wielkanocne serniki

Inne przepisy na wielkanocne mazurki:

mazurek czekoladowy bez pieczenia_mazurek czekoladowo-serowy_mazurek wielkanocny  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek wiśniowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek dla dorosłych  mazurek milionera_mazurek kajmakowo_czekoladowy_ciasto jak twix  błyskawiczny mazurek wiśniowo-serowy_mazurek na kruchym cieście_mazurek z owocami_mazurek z masą serową_wielkanocne wypieki  mazurek jabłkowy_ciasto kruche_ciasto z jabłkami_ciasto na Wielkanoc_kuchnia polska  mazurek miodowy z kremem jaglanym_mazurek przekładany_mazurek wielkanocny

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *