Tort Szwarcwaldzki

Bardzo popularny tort z południowych Niemiec. Mieszanka ciasta czekoladowego, śmietany i wiśni. Poniższy przepis jest moją wariacją na temat tego słynnego wypieku. Jest lekki, wilgotny, wiśniowy, raczej wytrawny i zdecydowanie nie dla dzieci!!!!

Tort szwarcwaldzki_torty_ciasta z kremem

Składniki ciasta:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piekarnik włączyć na 190° C. Żółtka utrzeć z połową cukru i łyżką ciepłej wody. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać powoli pozostały cukier i ponownie ubić na sztywną i gładką masę (rozetrzeć białko między palcami, jeśli wyczuwalne są grudki cukru, ubijać dalej). Białka połączyć delikatnie z żółtkami i mieszaniną mąk, kakao i proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (średnica 26 cm), piec 30-40 minut, do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy części.

Składniki masy:

  • 1 l kremówki
  • puder do smaku
  • 5 zagęstników
  • 1 szklanka wiśni w alkoholu (z domowej spiżarni)
  • 1 szklanka wiśniówki do nasączenia tortu (z domowej spiżarni)
  • czekolada gorzka do ozdoby

Kremówkę lekko ubić, dodać zagęstniki wymieszane z cukrem pudrem i dalej ubijać do uzyskania gęstej masy. Krążki biszkoptowe nasączyć wiśniówką, pierwszy, który jest spodem tortu, najmniej. Przełożyć placki śmietaną i wiśniami. Wierzch udekorować śmietaną, wiśniami i czekoladą. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

Tort dodaję do akcji “Torcikowo:)”.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.