Bardzo popularny tort z południowych Niemiec. Mieszanka ciasta czekoladowego, śmietany i wiśni. Poniższy przepis jest moją wariacją na temat tego słynnego wypieku. Jest lekki, wilgotny, wiśniowy, raczej wytrawny i zdecydowanie nie dla dzieci!!!!
Składniki ciasta:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Piekarnik włączyć na 190° C. Żółtka utrzeć z połową cukru i łyżką ciepłej wody. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać powoli pozostały cukier i ponownie ubić na sztywną i gładką masę (rozetrzeć białko między palcami, jeśli wyczuwalne są grudki cukru, ubijać dalej). Białka połączyć delikatnie z żółtkami i mieszaniną mąk, kakao i proszku do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy (średnica 26 cm), piec 30-40 minut, do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt podzielić na trzy części.
Składniki masy:
- 1 l kremówki
- puder do smaku
- 5 zagęstników
- 1 szklanka wiśni w alkoholu (z domowej spiżarni)
- 1 szklanka wiśniówki do nasączenia tortu (z domowej spiżarni)
- czekolada gorzka do ozdoby
Kremówkę lekko ubić, dodać zagęstniki wymieszane z cukrem pudrem i dalej ubijać do uzyskania gęstej masy. Krążki biszkoptowe nasączyć wiśniówką, pierwszy, który jest spodem tortu, najmniej. Przełożyć placki śmietaną i wiśniami. Wierzch udekorować śmietaną, wiśniami i czekoladą. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Tort dodaję do akcji “Torcikowo:)”.
Znajdź mnie na fb.