Profiterolki z advocatem

Profiterolki to danie kuchni francuskiej, u nas powiedzielibyśmy miniptysie. Moje ciasteczka są wielkości orzecha włoskiego, nadziewam je advocatem i polewam czekoladą. Wspaniale nadają się na przyjęcia pod chmurką i na te z daniami finger food. Zdecydowanie nie nadają się dla kierowców i dla dzieci.

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

profiterolki z advocatem_mini-ptysie_dania z alkoholem_finger food_kuchnia francuska

Składniki ciasta (przepis tu):

  • 1 szklanka wody
  • 12,5 dag masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 5 – 6 jajek (w zależności od wielkości)

Wykonanie:

Zagotować masło z wodą i odrobiną soli. Zestawić ze źródła ciepła i wsypać mąkę energicznie mieszając. Dobrze rozetrzeć mąkę, tak by nie pozostały grudki. Ponownie postawić na ogień i gotować ok. 15 minut, do chwili aż ciasto nie będzie surowe, cały czas intensywnie mieszając. Zestawić, lekko przestudzić, dodać po jednym jajka, wybijać do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Kłaść małe porcje ciasta łyżeczką, bądź za pomocą rękawa cukierniczego, na blachę wyłożoną pergaminem, zachowując odstępy (ciasto mocno wyrasta). Piec w temperaturze 230 – 250° C ok. 15 minut. Nie otwierać piekarnika na początku pieczenia, ciasto może opaść.

Składniki nadzienia:

  • 2 szklanki ajerkoniaku (przepis tu)
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 dag czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką śmietanki

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku (1/3 – 1/4 szklanki), przestudzić, dodać do likieru jajecznego. Gęstniejącą masą napełniać za pomocą dekoratora lub strzykawki ciasteczka. Wierzch polać czekoladą.

Uwaga:

Nie przekrajać ciasteczek, napełniać robiąc delikatną dziurkę.

Znajdź mnie na fb.

Profiterolki dodaję do akcji: „Vive la France”.

Inne drobne przegryzki:

muffinki koniakówkowe_muffinki czekoladowe_przepisy na piknik_finger food  Chrupaczki migdałowe_ciasteczka migdałowe_przepisy na piknik_finger food  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami, twarogiem i bazylią_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *