Przetwory z charakterem II

Konfitura truskawkowo-jagodowa, to moja druga propozycja z cyklu przetwory z charakterem. Konfitura jest niespotykana, bo rzadkością są jagody kamczackie, słodka (jak to konfitura), ale słodycz przełamuje goryczka jagody kamczackiej, a smak zaostrza dodany alkohol.

Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory

Składniki:

  • 0,5 kg jagód kamczackich
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • ew. kieliszek likierowy nalewki bądź likieru truskawkowego, czy jagodowego

Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory

Konfitura truskawkowo-jagodowa_przetwory

Wykonanie:

Przygotować owoce – obrać, osuszyć, duże truskawki podzielić na części. Całość zasypać cukrem żelującym i odstawić na 4 – 5 godzin. Całość zagotować mieszając i gotować jeszcze 4 minuty. Pod koniec dodać alkohol. Zestawić ze źródła ciepła i przełożyć do przygotowanych słoiczków (procedura przygotowania tu). Porcja na 8 małych słoików.

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z truskawkami:

czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato  Tort - baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *