Konfitura truskawkowo-jagodowa, to moja druga propozycja z cyklu przetwory z charakterem. Konfitura jest niespotykana, bo rzadkością są jagody kamczackie, słodka (jak to konfitura), ale słodycz przełamuje goryczka jagody kamczackiej, a smak zaostrza dodany alkohol.
Składniki:
- 0,5 kg jagód kamczackich
- 0,5 kg truskawek
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- ew. kieliszek likierowy nalewki bądź likieru truskawkowego, czy jagodowego
Wykonanie:
Przygotować owoce – obrać, osuszyć, duże truskawki podzielić na części. Całość zasypać cukrem żelującym i odstawić na 4 – 5 godzin. Całość zagotować mieszając i gotować jeszcze 4 minuty. Pod koniec dodać alkohol. Zestawić ze źródła ciepła i przełożyć do przygotowanych słoiczków (procedura przygotowania tu). Porcja na 8 małych słoików.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z truskawkami: