To moje kolejne babeczki z wytrawnym nadzieniem. Nadzienie zaskakujące, a zarazem harmonijne. Dlaczego? – ponieważ pomidory suszone i twaróg to dobrana para. Te mini tarty można podać na zimno, jaki i zapiec. Są fajną propozycja na przyjęcia pod chmurką , ale też na wszelkie imprezy z daniami finger food.
Składniki ciasta:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Składniki nadzienia:
- 60 dag twarogu
- słoiczek suszonych pomidorów w oleju lub oliwie
- 1/2 pęczka bazylii
- sól
- pieprz
- ew. 10 – 15 dag twardego sera żółtego
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać sól, pieprz. Masło z mąką posiekać na proszek, dodać żółtka, szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wylepić foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Wstawić babeczki, zmniejszyć temperaturę do 200ºC i upiec na złoto.
Twaróg pokruszyć lub zmielić. Pomidory pokroić w kostkę (nie osączać zbyt dokładnie), bazylię posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć. Nadziać zimne babeczki. Podawać zimne lub zapiec.
Znajdź mnie na fb.
Babeczki dodaję do akcji “Zielnik kuchenny”.
Inne dania typu finger food: