Wytrawne babeczki nadziewane suszonymi pomidorami

To moje kolejne babeczki z wytrawnym nadzieniem. Nadzienie zaskakujące, a zarazem harmonijne. Dlaczego? – ponieważ pomidory suszone i twaróg to dobrana para. Te mini tarty można podać na zimno, jaki i zapiec. Są fajną propozycja na przyjęcia pod chmurką , ale też na wszelkie imprezy z daniami finger food. 

wytrawne babeczki z nadziewane suszonymi pomidorami_słone babeczki_kruche babeczki_finger food

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Składniki nadzienia:

  • 60 dag twarogu
  • słoiczek suszonych pomidorów w oleju lub oliwie
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • ew. 10 – 15 dag twardego sera żółtego
  • ząbek czosnku

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać sól, pieprz. Masło z mąką posiekać na proszek, dodać żółtka, szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wylepić foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 °C. Wstawić babeczki, zmniejszyć temperaturę do 200ºC i upiec na złoto.

Twaróg pokruszyć lub zmielić. Pomidory pokroić w kostkę (nie osączać zbyt dokładnie), bazylię posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć. Nadziać zimne babeczki. Podawać zimne lub zapiec.

Znajdź mnie na fb.

Babeczki dodaję do akcji “Zielnik kuchenny”.

Inne dania typu finger food:

szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food  Tartaletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

 



drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.