Pianka truskawkowa, do niej galaretka również truskawkowa – klasyczny deser w sezonie truskawkowym.
Składniki:
- 1 szklanka schłodzonej śmietany 30-36 %
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 3-4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 + 1/3 szklanki wrzątku
- 1 galaretka truskawkowa
- kilka truskawek
- listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować 4-5 salaterek/słoiczków/pucharków.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Truskawki, umyć, osuszyć, odszypułkować i, o ile nie są małe, pokroić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić i wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami.
Śmietanę ubić, połączyć z musem truskawkowym. Przełożyć do przygotowanych naczyń i schłodzić.
Truskawki położyć na piankę, zalać galaretką i zostawić w lodówce do stężenia.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zimne desery na lato: