Pischinger – torcik waflowy

Słynny austriacki torcik. Niby nic, bo to zwykłe wafle przełożone masą czekoladowo-migdałową. A jednak, to niezbity dowód na to, że w prostocie tkwi siła (i smak:)).

Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

Składniki:

  • 6-7 wafli (u mnie bezglutenowe)
  • 25 dag miękkiego masła
  • 2-3 żółtka (można, ale pomijam)
  • 10-15 dag cukru pudru (lub do smaku)
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 18 dag mielonych migdałów
  • ew. kieliszek aromatycznego rumu (moim zdaniem warto!)

Wierzch:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • kruszonka migdałowa

Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć (ścieranie na tarce nie jest najlepszym zajęciem, miksuję czekoladę w malakserze).

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch (ew. w tym momencie dodać żółtka). Dodać do niego startą czekoladę i mielone migdały. Przygotowaną masą przekładać wafle. Tak przygotowany torcik obciążyć i zostawić na noc do zastygnięcia.

Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i posmarować wierzch i boki torciku.

Ozdobić kruszonką migdałową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Pischinger_torcik waflowy_torcik austriacki_torcik na andrutach

Inne torciki bez pieczenia:

adwokat torcik bez pieczenia_torcik z biszkoptami i kremem_torcik z alkoholem  torcik biały puch_ciasto bez pieczenia_błyskawiczne ciasto_torcik na zimno_torcik z czekoladą  ciasto Hemingwaya_ciasto bez pieczenia_tarta limonkowa_ciasto z kremem  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.