Jako wieloletnia słuchaczka Trójki musiałam zrobić to ciasto! Jaki związek ma z radiem? Na antenie (24.12.) przygotował je pan Kaczkowski. Co to jest? Placek (tarta) z limonek, raczej deser, niż ciasto, kwaśno-słodkie, orzeźwiające, proste, bez pieczenia. Rewelacyjne!
Uwaga, zaskakuje wykonanie.
Składniki spodu:
- 20 dag herbatników
- 10 dag masła
Składniki masy (składniki schłodzone):
- 4 limonki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (puszka 530 g)
- 260 ml śmietany 36 %
- 2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki rozkruszyć na pył w blenderze lub rozgniatając wałkiem. Masło połączyć z herbatnikami. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Ciastkami z masłem wyłożyć na dno. Masę docisnąć do foremki i wstawić na 20 minut do lodówki.
Mleko wymieszać ze śmietaną. Zetrzeć do niego skórkę z wyszorowanych i wyparzonych limonek. Sok z limonek wycisnąć i powoli dodać do masy śmietanowo-mlecznej, cały czas mieszając. I tu niespodzianka masa zaczyna gęstnieć, nabiera konsystencji budyniu.
Przełożyć masę na spód herbatnikowy. I tu najtrudniejszy moment przygotowania ciasta – schłodzić przez 12 godzin (a takie pyszne, nie można się oprzeć).
Migdały uprażyć na suchej patelni i posypać ciasto przed podaniem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Ciasto Hemingwaya”