Ciasto Hemingwaya

Jako wieloletnia słuchaczka Trójki musiałam zrobić to ciasto! Jaki związek ma z radiem? Na antenie (24.12.) przygotował je pan Kaczkowski. Co to jest? Placek (tarta) z limonek, raczej deser, niż ciasto, kwaśno-słodkie, orzeźwiające, proste, bez pieczenia. Rewelacyjne!

Uwaga, zaskakuje wykonanie.

CiastoHemingwaya_tarta limonkowa_placek limonkowy_ciasto bez pieczenia

Składniki spodu:

  • 20 dag herbatników
  • 10 dag masła

Składniki masy (składniki schłodzone):

  • 4 limonki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (puszka 530 g)
  • 260 ml śmietany 36 %
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki rozkruszyć na pył w blenderze lub rozgniatając wałkiem. Masło połączyć z herbatnikami. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Ciastkami z masłem wyłożyć na dno. Masę docisnąć do foremki i wstawić na 20 minut do lodówki.

Mleko wymieszać ze śmietaną. Zetrzeć do niego skórkę z wyszorowanych i wyparzonych limonek. Sok z limonek wycisnąć i powoli dodać do masy śmietanowo-mlecznej, cały czas mieszając. I tu niespodzianka masa zaczyna gęstnieć, nabiera konsystencji budyniu.

Przełożyć masę na spód herbatnikowy. I tu najtrudniejszy moment przygotowania ciasta – schłodzić przez 12 godzin (a takie pyszne, nie można się oprzeć).

Migdały uprażyć na suchej patelni i posypać ciasto przed podaniem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

CiastoHemingwaya_tarta limonkowa_placek limonkowy_ciasto bez pieczenia
drukuj

1 thoughts on “Ciasto Hemingwaya

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.