Sernik inspirowany słynną tartą Hemingwaya. I jak słynna poprzedniczka, jest równie smaczny. Kremowa, słodko-kwaśna masa serowa i kokosowy spód = przepyszne, tropikalne ciasto. Robiłam je w wersji z bezą włoską na wierzchu i bez bezy, ale odmiana z bezą nie przypadła nam do gustu – jest za słodka.
Składniki spodu:
- 1 szklanka płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 70 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Składniki masy:
- 600 g kremowego serka
- 600-700 g mleka skondensowanego słodzonego
- 6 żółtek
- sok i skórka z 4 limonek
Ewentualne dodatki (do wyboru):
- 120 g białka + 210 g cukru +szczypta soli
- skórka starta z limonki
- uprażone płatki migdałowe
Jak zrobić sernik limonkowy jak ciasto Hemingwaya?
Spód. Płatki uprażyć na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypaliły). Połowę zmielić wraz z wiórkami. Dodać pozostałe składniki – resztę płatków, mielone orzechy, szczyptę soli, cukier puder i rozpuszczone masło. Masą wyłożyć dno foremki o średnicy 23 cm i podpiec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Wystudzić.
Masa. Serek, żółtka, mleko skondensowane i startą skórkę zmiksować. Dodać sok z limonek i ponownie zmiksować. Wylać na przygotowany spód i piec 40-45 minut w temperaturze 140-160 stopni C w kąpieli wodnej. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wykończenie. Wierzch można posypać prażonymi migdałami lub oprószyć startą skórką limonkową lub przygotować bezę na wierzch ciasta. Ubijać białka z cukrem i solą przez 2 minuty. Naczynie z białkami postawić nad garnuszkiem z gotującą wodą i ubijać nad parą przez 12 minut. Bezę położyć ozdobnie na wierzchu sernika i opalić przy pomocy palnika.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.