Sernik limonkowy jak ciasto Hemingway

Sernik inspirowany słynną tartą Hemingwaya, I jak słynna poprzedniczka, jest równie smaczny. Kremowa, słodko-kwaśna masa serowa i kokosowy spód = przepyszne, tropikalne ciasto. Robiłam je w wersji z bezą włoską na wierzchu i bez bezy, ale odmiana z bezą nie przypadła nam do gustu – jest za słodka.

Sernik limonkowy jak ciasto Hemingwaya
Sernik limonkowy jak ciasto Hemingwaya

Składniki spodu:

  • 1 szklanka płatków owsianych (w wersji bezglutenowej, bezglutenowe)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Składniki masy:

  • 600 g kremowego serka
  • 600-700 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 6 żółtek
  • sok i skórka z 4 limonek

Ewentualne dodatki (do wyboru):

  • 120 g białka + 210 g cukru +szczypta soli
  • skórka starta z limonki
  • uprażone płatki migdałowe

Jak zrobić sernik limonkowy jak ciasto Hemingwaya?

Spód. Płatki uprażyć na suchej patelni (trzeba uważać, by się nie przypaliły). Połowę zmielić wraz z wiórkami. Dodać pozostałe składniki – resztę płatków, mielone orzechy, szczyptę soli, cukier puder i rozpuszczone masło. Masą wyłożyć dno foremki o średnicy 23 cm i podpiec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Wystudzić.

Masa. Serek, żółtka, mleko skondensowane i startą skórkę zmiksować. Dodać sok z limonek i ponownie zmiksować. Wylać na przygotowany spód i piec 40-45 minut w temperaturze 140-160 stopni C w kąpieli wodnej. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Wykończenie. Wierzch można posypać prażonymi migdałami lub oprószyć startą skórką cytrynową lub przygotować bezę na wierzch ciasta. Ubijać białka z cukrem i solą przez 2 minuty. Naczynie z białkami postawić nad garnuszkiem z gotującą wodą i ubijać nad parą przez 12 minut. Bezę położyć ozdobnie na wierzchu sernika i opalić przy pomocy palnika.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Źródło przepisu „Moje wypieki” z moimi zmianami.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *