Latem chętnie jemy lody. Nie są to jednak na tyle obłędne ilości, by pokusić się o zakup maszyny do lodów. Dlatego lody domowe zawsze pozostawały poza naszym zasięgiem. Aż tu od pewnego czasu, na różnych stronach zaczęły pojawiać się lody przygotowywane bez maszyny do lodów. Postanowiłam sama spróbować i to jest to. Lody są pyszne, a przygotowanie banalne. Prościej już nie można.
Składniki lodów słony karmel:
- 530 g masy kajmakowej (puszka)
- 500 ml śmietany 36 %
- sól do smaku
Jak przygotować lody słony karmel?
Składniki powinny być dobrze schłodzone (najlepiej zostawić na noc w lodówce). Kajmak wyjąć z puszki i wymieszać. Śmietanę ubić, do ubitej dodawać powoli kajmak, delikatnie mieszając. Dodać sól. Przełożyć do naczynia z przykrywką, które można włożyć do zamrażarki. I wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Podawać z owocami lub sosem słony karmel.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Mniami! Pyszności ^^