Bagietki orkiszowe na zakwasie

Chrupiące, rewelacyjne bagietki na zakwasie. Najlepsze na ciepło z masłem i mlekiem :). Przepyszne moczone w dobrej oliwie z letnią sałatką :). Smakowite z masłem i miodem :). Pasują na piknik, śniadanie, kolację :).

Bagietki orkiszowe na zakwasie
Bagietki orkiszowe na zakwasie

Składniki bagietek orkiszowych na zakwasie:

  • 540 g aktywnego zakwasu
  • 680 g mąki orkiszowej
  • 275 ml letniej wody
  • 12 g soli

Jak zrobić bagietki orkiszowe na zakwasie?

Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i wyrabiać kilka minut hakiem, na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na 4-5 godzin. Jeśli do ciasta dodamy 5 g suszonych drożdży, wtedy czas oczekiwania skróci się do 2-3 godzin. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować paluchy długości 40 cm. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy), zostawić do napuszenia na 30-40 minut. Włączyć piekarnik na 230 stopni C z parą (pod blachę na której będziemy piec bagietki podłożyć naczynie z wodą), bagietki naciąć w kilku miejscach i piec ok. 25 minut.

Przepis z „Moich wypieków”, zmieniony.

Inne moje wypieki na zakwasie można znaleźć TU.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Bagietki orkiszowe na zakwasie
Bagietki orkiszowe na zakwasie
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *