Chrupiące, rewelacyjne bagietki na zakwasie. Najlepsze na ciepło z masłem i mlekiem :). Przepyszne moczone w dobrej oliwie z letnią sałatką :). Smakowite z masłem i miodem :). Pasują na piknik, śniadanie, kolację :).

Składniki bagietek orkiszowych na zakwasie:
- 540 g aktywnego zakwasu
- 680 g mąki orkiszowej
- 275 ml letniej wody
- 12 g soli
Jak zrobić bagietki orkiszowe na zakwasie?
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i wyrabiać kilka minut hakiem, na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na 4-5 godzin. Jeśli do ciasta dodamy 5 g suszonych drożdży, wtedy czas oczekiwania skróci się do 2-3 godzin. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Uformować paluchy długości 40 cm. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy), zostawić do napuszenia na 30-40 minut. Włączyć piekarnik na 230 stopni C z parą (pod blachę na której będziemy piec bagietki podłożyć naczynie z wodą), bagietki naciąć w kilku miejscach i piec ok. 25 minut.
Przepis z “Moich wypieków”, zmieniony.
Inne moje wypieki na zakwasie można znaleźć TU.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.

Świetne bagietki. Zrobiłam z mąki orkiszowej, ale na żytnim zakwasie. Są dobre nawet kolejnego dnia. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Cieszę się i dzięki za komentarz 🙂
Bagietka na zakwasie musi smakować mistrzowsko 🙂