Tarta z agrestem

Kruche, maślane ciasto z kwaśnym agrestem. Na letni podwieczorek – idealne.

Kruche ciasto z agrestem
Tarta z agrestem

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub jaglanej
  • 2/3 łyżeczki gumy guar
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2-2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 135 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 i 1/2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 500-600 g agrestu
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą/jaglaną, ryżową, ziemniaczaną, gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.

Agrest umyć, odszypułkować, wysuszyć.

Ciasto podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy do tarty. Położyć agrest, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na złoty kolor 40-45 minut.

Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

drukuj

2 thoughts on “Tarta z agrestem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.