Kruche, maślane ciasto z kwaśnym agrestem. Na letni podwieczorek – idealne.
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej lub jaglanej
- 2/3 łyżeczki gumy guar
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2-2/3 szklanki drobnego cukru
- 2/3 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 135 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
- 500-600 g agrestu
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą/jaglaną, ryżową, ziemniaczaną, gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Agrest umyć, odszypułkować, wysuszyć.
Ciasto podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy do tarty. Położyć agrest, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C na złoty kolor 40-45 minut.
Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z agrestem musi być przepyszna 🙂
fajna tarta , strasznie dawno nie jadłam agrestu