Pieczony, owsiany naleśnik z morelami

Na weekendowe śniadanie polecam pieczony naleśnik z morelami. Puszysty i kwaskowy, rewelacyjny. Można oczywiście dodać inne owoce, ale nam najlepiej smakuje własnie z morelami. A przygotowanie? – jest bardzo proste, ale żeby się udał, patelnia musi być mocno rozgrzana, a masa jedynie lekko ubita.

Dutch Baby z morelami
Pieczony, owsiany naleśnik z morelami

Składniki pieczonego naleśnika owsianego z morelami:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • wanilia
  • szczypta soli
  • 4 morele
  • 1 łyżka masła
  • do podania cukier puder, jogurt

Jak zrobić pieczony naleśnik z morelami?

Patelnię (taka, którą można wstawić do piekarnika) o średnicy 20 cm wstawić do piekarnika i włączyć na 220 stopni C. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, włożyć na patelnię łyżkę masła i jeszcze, dosłownie na chwilę, wstawić do piekarnika.

W czasie gdy naczynie rozgrzewa się, pokroić morele na cząstki. Jajka, mąkę, mleko, wanilię, sól włożyć do miski i lekko ubić trzepaczką. Masę omletową wlać na patelnie, na wierzchu ułożyć morele. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Naleśnik bardzo wyrasta. Podawać gorący, oprószony pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *