Chleb ryżowy na zakwasie

Chleb ryżowy na zakwasie to moje największe zaskoczenie. Dlaczego? Myślałam, że z mąki ryżowej wyjdzie raczej średni chleb. A tu zaskoczenie! Chleb jest smaczny, kwaskowy, bardziej niż gryczany nadaje się do słodkich dodatków, no i ma “tygrysią” skórkę. A przez to, że nie mam tak intensywnego, zdecydowanego smaku, jest faworytem dzieci.

Inne moje chleby na zakwasie można znaleźć TU.

Bezglutenowy chleb na zakwasie
Chleb ryżowy na zakwasie

Składniki chleba ryżowego na zakwasie:

  • 250 g mąki ryżowej (w wersji bezglutenowej, bezglutenowa)
  • 65 g płatków owsianych (też wersja z kłoskiem, w wersji bezglutenowej)
  • 250 g zakwasu ryżowego lub jeszcze lepiej gryczanego(sposób przygotowania TU, mąkę owsianą trzeba zastąpić ryżową pełnoziarnistą lub gryczaną pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 280 ml wody gazowanej w temperaturze pokojowej

Jak zrobić chleb ryżowy na zakwasie?

Dzień przed pieczeniem chleba rano wyjąć z lodówki zakwas ryżowy, dokarmić, czyli dodać mąkę ryżową i letnią wodę do uzyskania konsystencji budyniu. Naczynie z zakwasem przekryć gazą i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu (ciepło jest ważne).

Wieczorem odmierzyć 250 g dokarmionego zakwasu, resztę przełożyć do słoika, zamknąć i odstawić do lodówki – to nasza baza na późniejsze chleby. Dodać do zakwasu mąkę, płatki, sól, cukier i gazowaną wodę. Dobrze wymieszać. Ciasto wydaje się luźne, ale nie trzeba się tym przejmować. Naczynie z ciastem przykryć gazą i odstawić na noc w ciepłym miejscu.

Drugiego dnia rano ciasto wymieszać, przełożyć do posmarowanej olejem małej foremki, wyrównać, przykryć gazą i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Po ww. czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (z parą; można pod foremkę z chlebem wstawić naczynie z wodą). Do gorącego wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30-35 minut. Studzić, po wyjęciu z foremki, na kratce.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thoughts on “Chleb ryżowy na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.