Chleb ryżowy na zakwasie to moje największe zaskoczenie. Dlaczego? Myślałam, że z mąki ryżowej wyjdzie raczej średni chleb. A tu zaskoczenie! Chleb jest smaczny, kwaskowy, bardziej niż gryczany nadaje się do słodkich dodatków, no i ma “tygrysią” skórkę. A przez to, że nie mam tak intensywnego, zdecydowanego smaku, jest faworytem dzieci.
Inne moje chleby na zakwasie można znaleźć TU.
Składniki chleba ryżowego na zakwasie:
- 250 g mąki ryżowej (w wersji bezglutenowej, bezglutenowa)
- 65 g płatków owsianych (też wersja z kłoskiem, w wersji bezglutenowej)
- 250 g zakwasu ryżowego lub jeszcze lepiej gryczanego(sposób przygotowania TU, mąkę owsianą trzeba zastąpić ryżową pełnoziarnistą lub gryczaną pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 280 ml wody gazowanej w temperaturze pokojowej
Jak zrobić chleb ryżowy na zakwasie?
Dzień przed pieczeniem chleba rano wyjąć z lodówki zakwas ryżowy, dokarmić, czyli dodać mąkę ryżową i letnią wodę do uzyskania konsystencji budyniu. Naczynie z zakwasem przekryć gazą i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu (ciepło jest ważne).
Wieczorem odmierzyć 250 g dokarmionego zakwasu, resztę przełożyć do słoika, zamknąć i odstawić do lodówki – to nasza baza na późniejsze chleby. Dodać do zakwasu mąkę, płatki, sól, cukier i gazowaną wodę. Dobrze wymieszać. Ciasto wydaje się luźne, ale nie trzeba się tym przejmować. Naczynie z ciastem przykryć gazą i odstawić na noc w ciepłym miejscu.
Drugiego dnia rano ciasto wymieszać, przełożyć do posmarowanej olejem małej foremki, wyrównać, przykryć gazą i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Po ww. czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (z parą; można pod foremkę z chlebem wstawić naczynie z wodą). Do gorącego wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 30-35 minut. Studzić, po wyjęciu z foremki, na kratce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ich mag diesen Blog, es ist ein Meister des Friedens! Ich bin froh, dass ich das bei Google beobachtet habe. Ardisj Malcolm Romonda