Chleb owsiany na zakwasie

Jeśli napisałbym, że chleby bezglutenowe na zakwasie to łatwizna, to bardzo minęłabym się z prawdą. Szczególnie zrobienie zakwasu, ustalenie proporcji składników, temperatury wyrastania i pieczenia, tu nic nie jest jednoznaczne… A jednak uparłam się i chleby na zakwasie wychodzą mi 🙂 W końcu mam na nie patent, są przesmaczne, lekko kwaśne, nie kruszą się (jak bezglutenowe na drożdżach), długo zachowują świeżość. A teraz podzielę się tą wiedzą z Tobą i ze mną upieczenie takiego chleba będzie prostsze. Nie popełnisz moich błędów :).

Na pierwszy ogień – chleb owsiany, obok gryczanego, mój ulubiony :).

Chleb owsiany na zakwasie
Chleb owsiany na zakwasie

Składniki chleba owsianego na zakwasie:

  • 400 g mąki owsianej (w wersji bezglutenowej, bezglutenowa)
  • 100 g mąki ryżowej (też wersja z kłoskiem w wersji bezglutenowej)
  • 300 g zakwasu owsianego (sposób przygotowania pod przepisem)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml wody gazowanej w temperaturze pokojowej

Jak zrobić chleb owsiany na zakwasie?

Dzień przed pieczeniem chleba rano wyjąć z lodówki zakwas owsiany, dokarmić, czyli dodać mąkę owsianą i letnią wodę do uzyskania konsystencji budyniu. Naczynie z zakwasem przekryć gazą i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu (ciepło jest ważne).

Wieczorem odmierzyć 300 g dokarmionego zakwasu, resztę przełożyć do słoika, zamknąć i odstawić do lodówki – to nasza baza na późniejsze chleby. Dodać do zakwasu mąki, sól, cukier i gazowaną wodę. Dobrze wymieszać. Naczynie z ciastem przykryć gazą i odstawić na noc w ciepłym miejscu.

Drugiego dnia rano ciasto wymieszać, przełożyć do posmarowanej olejem foremki, wyrównać, przykryć gazą i odstawić na 8-10 godzin w ciepłe miejsce. Po ww. czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni C (z parą; można pod foremkę z chlebem wstawić naczynie z wodą). Do gorącego wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 35-40 minut. Studzić, po wyjęciu z foremki, na kratce.

Jak zrobić zakwas owsiany?

Składnik:

  • mąka owsiana
  • 2 łyżeczki kwasu z kiszonek (z ogórków, kapusty)
  • 1 łyżeczka cukru
  • letnia woda

Wykonanie:

1 dzień. Mąkę ok. 1/2 szklanki połączyć z cukrem, kwasem z ogórków, dodać wodę i dokładnie wymieszać. Wody tyle, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce (to ważne!).

2 dzień. Do mieszanki dodać 2-3 pełne łyżki mąki i wody tyle, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z mieszaniną przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.

3 dzień. Postępować tak jak 2 dnia.

4. dzień. Postępować tak jak 2 i 3 dnia.

5. dzień. Postępować tak jak 2, 3 i 4 dnia.

Bąbelki powietrza pojawiają się czasem po pierwszym dniu, ale nieraz dopiero piątego dnia. Czasem mieszanka jest po prostu puszysta. Taki zakwas używamy do przygotowania chleba, część odkładamy do słoika i zostawiamy w lodówce. Im starszy zakwas, tym chleb jest bardziej kwaśny, a wyrastanie przebiega szybciej. Trzeba uważać na słoik, by nic nie zostało na ściankach. Te pozostałości na ściankach mają tendencję do pleśnienia, a wtedy, nawet najstarszy zakwas, trzeba wyrzucić.

Powodzenia i smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

4 thoughts on “Chleb owsiany na zakwasie

    1. bardzo smaczny chleb , trochę mi nie wyszedł tzn.udał się tylko upiekłam z 1/2 porcji i strasznie niski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *