Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Smaczny dodatek do chleba – pasztet warzywny z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw korzennych.

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki pasztetu:

  • 500 g warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler)
  • 325 g czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 jajka
  • przyprawy*: 1 pełna łyżka startego imbiru, po jednej łyżeczce: nasion kolendry, kuminu, kurkumy, słodkiej papryki, grama masali, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, ew. płatki drożdżowe (1-2 łyżeczki), niekoniecznie, ale dają smak umami

Jak zrobić pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej?

Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać imbir, nasiona kolendry, kuminu, kurkumę, grama masalę chwilę smażyć. Dalej dodać starte warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Całość podsmażyć i dalej dodać 250 ml wywaru. Gotować 10-15 minut pod przykryciem. Dodać umytą soczewicę i kaszę jaglaną** oraz pozostały bulion. Przykryć i gotować do momentu aż składniki będą miękkie i wchłoną bulion. Wystudzić, zmiksować wraz z jajkami, doprawić. Piec w foremce posmarowanej olejem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 minut. Wystudzić, kroić na plastry . Podawać z chlebem , najlepiej na zakwasie, ogórkami kiszonymi, keczupem.

*przyprawy można dowolnie modyfikować, tu wybrałam orientalną wersję przypraw. Można zamiast tego dodać: majeranek, gałkę muszkatołową, imbir w proszku

**kaszę, przed dodaniem do potrawy, chwilę prażyć w suchym garnku, zalać wrzątkiem i odsączyć

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis na podstawie „Kwestii Smaku”.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *