Chleby na zakwasie to moje ulubione chleby. Kwaskowe, cięższe, z chrupiącą skórką – najlepsze. Wspaniałe są i żytnie, i orkiszowe, i pszenne, i te bardziej skomplikowane – owsiane, ryżowe, jaglane, gryczane. Dlaczego ten chleb jest łatwy? Wystarczy wymieszać składniki, poczekać i upiec. Proste! No niestety, proste tylko pod warunkiem, że mamy zakwas! A mój ma już wiele lat…
Składniki chleba na zakwasie:
- 200 g aktywnego zakwasu (u mnie żytnio-orkiszowy)
- 500 g mąki orkiszowej lub pszennej chlebowej
- 325 g wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru lub słodu
Jak zrobić chleb na zakwasie?
Zakwas wymieszać z wodą i cukrem. Dodać mąkę z solą i całość dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po godzinie ciasto złożyć. Uformować bochenek i odstawić na 5 godzin. Przełożyłam ciasto do foremki 24 x 12, ponieważ jest dość luźne. Przed włożeniem do pieca, naciąć chleb, Piec 45 minut w piekarniku z parą (można pod spód podłożyć naczynie z wodą). Najpierw włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C, piec 10 minut, potem obniżyć do 200 stopni C. Studzić na kratce.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Moich Wypieków”.