Wiosenna kruche ciasto z rabarbarem. Delikatne, kwaśne, nie za słodkie, wspaniałe na podwieczorek z porcją lodów i filiżanką kawy. W sezonie rabarbarowym koniecznie. Wady? Trzeba poczekać aż ostygnie, inaczej bardzo kruszy się.
Składniki tarty jaglanej z rabarbarem:
- 300 g mąki jaglanej + do podsypania*
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 jajko
- 60-70 dag rabarbaru + 2-3 łyżki cukru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jak zrobić tartę jaglaną z rabarbarem?
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać masło, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, posiekać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie przygotować rabarbar – obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wymieszać z cukrem. Odstawić. Przed położeniem na ciasto wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Przygotować formę do tarty o średnicy 26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Włączyć piekarnik na 180-190 stopni C.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części – 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć dno i boki formy (nie wałkować, najlepiej kroić ciasto na plastry i wykładać dno; ciasto lepi się i trudno je wałkować). Dalej położyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 40-45 minut (na słomkowy kolor).
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
*W przepisie bazowym, z którego korzystałam z “Kwestii Smaku”, autorka proponowała zmielenie kaszy w przypadku braku mąki. Moje doświadczenia są inne, po zmieleniu, kasza nie ma takiej struktury jak mąka (szczególnie kasza uprażona). A może to kwestia mocy młynka? Mój nie daje rady.