Chleb jaglany na zakwasie

Bardzo, bardzo dobry chleb deserowy, w stylu chlebów maślanych tostowych. Oczywiście o wiele zdrowszy, bo na zakwasie z jaglanym, z pełnoziarnistej mąki. Najlepiej smakuje ciepły, po prostu z masłem, ale dodatkiem może być twaróg, dżem, miód i do każdej wersji kubek mleka lub kakao.

Inne moje chleby na zakwasie można znaleźć TU.

Chleb jaglany na zakwasie
Chleb jaglany na zakwasie

Składniki chleba jaglanego na zakwasie:

  • 1,5 Szklanka mąki jaglanej (lepsza pełnoziarnista)
  • 1,5 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2/3 szklanki zakwasu jaglanego, a jeszcze lepiej gryczanego (przepis na zakwas jaglany TU, mąkę owsianą trzeba zastąpić mąką jaglaną pełnoziarnistą lub gryczaną pełnoziarnistą)
  • 180 ml jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 250 ml letniego mleka (+ ew. więcej, jeśli ciasto jest za gęste; optymalna konsystencja, to gęstość budyniu)
  • 2 łyżki miękkiego masła

Jak zrobić chleb jaglany na zakwasie?

Dzień przed pieczeniem chleba wieczorem wyjąć z lodówki zakwas jaglany zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a potem dokarmić, czyli dodać mąkę jaglaną pełnoziarnistą i letnią wodę do uzyskania konsystencji budyniu. Naczynie z zakwasem przekryć gazą i odstawić do rana w ciepłym miejscu (ciepło jest ważne).

Rano odmierzyć 2/3 szklanki dokarmionego zakwasu, resztę przełożyć do słoika, zamknąć i odstawić do lodówki – to nasza baza na późniejsze chleby. Mąki wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać do zakwasu mąki, jogurt wymieszany z mlekiem i masłem. Dobrze wymieszać. Naczynie z ciastem przykryć gazą i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.

Po ww. czasie ciasto wymieszać, przełożyć do posmarowanej olejem foremki, wyrównać, przykryć gazą i odstawić na 2-4 godzin w ciepłe miejsce. Po ww. czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C (z parą; można pod foremkę z chlebem wstawić naczynie z wodą). Do gorącego wstawić chleb. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 25-30 minut. Studzić, po wyjęciu z foremki, na kratce.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

1 thoughts on “Chleb jaglany na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.